Egy életen át | Blog

Egy életen át

A mai, rohanó világban szeretünk bizonyos dolgokon gyorsan túllenni, egyes lépéseket kihagyni. Azonban az eljegyzés töretlenül meg tudta őrizni méltó helyét az életünkben.


drágaköves gyűrű

Egy gyűrű mindenek felett

Hamarosan itt a Karácsony, az év legmeghittebb ünnepe, amely kitűnő alkalom lehet egy lánykérésre is.

Az eljegyzések középpontjában az eljegyzési gyűrű áll. A férfi és nő közötti szövetség tradicionális szimbóluma ősidők óta a gyűrű. Ez az önmagába visszatérő karika jelképezi a kapcsolat véget nem érő voltát.

A jeggyűrű története

Korábban a jövendőbeli menyasszony jegykendőt adott kedvesének, ezzel jelezve összetartozásukat. Azonban a XVIII. századtól ez megváltozott. Ekkortól a vőlegény adott ajándékot párjának, ami egy gyűrű volt, mellyel eljegyezte őt. Korábban esküvőgyűrűnek is nevezték, mert az esküvő alkalmával ugyanezt a gyűrűt húzta a jövendőbeli férj kedvese ujjára.

A XX. században alakult ki az a mai napig is élő szokás, hogy a szerelmes fiú eljegyzési gyűrűt ad kedvesének, aki annak elfogadásával jelzi szándékát a házasságkötésre. Majd mindkét fél számára választanak azonos kinézetű karikagyűrűt, mely a jegygyűrűjük lesz. Ezeket a fiú veszi meg mindkét fél számára.

Tehát a férfi tulajdonképpen három gyűrűt vásárol, kettőt a jövendőbeli feleségének, egyet saját magának.

Az eljegyzési gyűrűt a bal kézen hordják, majd az esküvő alkalmával átkerül a jobb kézre. Ha nincs külön eljegyzési gyűrű, akkor a jegygyűrű kerül át a ceremónia során a bal kézről a jobb kéz gyűrűs ujjára.

Az eljegyzési hagyományok

Bár az a szokás, hogy a vőlegénynek a menyasszony édesapjától kell megkérnie lánya kezét, kezd megkopni, azért általában a menyasszony szüleit tájékoztatják először az eljegyzés megtörténtéről.

Bár a legtöbb esetben a lánykérés a két szerelmes között zajlik, sokaknál megerősítik ezt egy később szervezett ünnepséggel. Ez kitűnő alkalom arra, hogy a két család minél jobban megismerje egymást. Itt szokták bejelenteni az esküvő pontos időpontját és itt szokás felkérni a tanúkat is.

Bár a jegyesség idejére nincsenek szabályok, általában egy év után szokták megtartani az esküvőt.

Kövek a gyűrűben

Korábban a jegygyűrűben nem lehetett kő, mert úgy tartották, az megszakítja a karika egészét és ez a szakadás kihat a házasságra is. Manapság ez a hiedelem már nem él, sőt, a jövendőbeli ara a legtöbb esetben mind az eljegyzési gyűrű, mind a jegygyűrű esetében boldog, ha csillogó kövekkel ékesítik azokat.

Az eljegyzési gyűrű általában egy kővel van díszítve. Az egészen apró kőtől a hatalmas gyémántig minden megengedett. Persze érdemes bevonni olyan személyeket, akik ismerik a menyasszony ízlését, hiszen ezt az ékszert a legjobb esetben élete végéig viselni fogja.

A gyémánt a lányok legjobb barátja

Természetesen ha igazán nagy a szerelem, nem a gyűrű, vagy a gyűrűben rejlő kövek értéke okoz igazi boldogságot, hanem a szándék, hogy egy életet kívánnak egymással leélni.

De azért a legtöbb hölgy szíve igencsak nagyot dobban egy gyönyörű, gyémántköves gyűrű láttán.

Különleges ékszerek

Ha a vőlegény teheti, érdemes igazán különleges ékszert választania, vagy készíttetnie menyasszonyának. Igazán egyedivé tehető még az eljegyzési gyűrű, illetve a jegygyűrűk, ha a belsejükbe bevésésre kerül valami, ami mindkét fél számára egyedi és különleges.

Akárhogy is történik meg az eljegyzés, remélhetőleg egy olyan pillanata lesz ez a szerelmeseknek, melyre egész életük során mindig boldogan fognak emlékezni.Hívjon!