Drágakövek az ékszerekben | Blog

Drágakövek az ékszerekben

Az ékszerek alapanyaga többnyire nemesfém, ami különböző módokon lehet meg munkálva, más és más formát adva, ami egyedivé teszi őket. Van azonban az ékszereknek még egy fontos eleme, ami sokat dob a kinézetükön, illetve adott esetben az értékükön is, mégpedig a kövezés.


gyémánt Egy ékszernek tulajdonképpen a kő a középpontja - a nemesfém, amibe foglalják, csak a körítés, magán a kövön van a legnagyobb hangsúly, az a fő esztétikai elem, ami vonzza a tekintetet. Ezért nem mindegy, hogy milyen kőről is van szó. Ha minőségi ékszerekről beszélünk, akkor természetesen csak valódi drágakövek jöhetnek szóba.Eezek közül több fajtát is használnak ékszerkészítésre, melyekkel már minden bizonnyal találkozhattunk.

Az egyes drágaköveknek eltérőek a tulajdonságaik, ezáltal van különbség aközött, hogy milyen ékszerekhez alkalmazhatók igazán jól, illetve mennyire elterjedtek.

Mindenki kedvence: a gyémánt

Elsőként természetesen a gyémántról kell szót ejtenünk, hiszen aligha kell elmagyarázni, hogy a gyémánt a legnépszerűbb drágakő, ezzel lehet a leggyakrabban találkozni az ékszerüzletekben. Ennek oka a talán az a tisztaságában rejlő egyszerű elegancia, amit csak a gyémánt tud mutatni.

Bár több színváltozata is létezik, a legismertebb és legelterjedtebb a színtelen, átlátszó gyémánt, ami ezen tulajdonságának köszönhetően gyakorlatilag mindenhez tökéletesen passzol. Kiváló díszítőeleme bármilyen ékszernek, de leggyakrabban mégis eljegyzési gyűrűk, illetve újabban jegygyűrűk készítéséhez használják.

A gyémánt ára igen széles skálán mozog, vannak viszonylag olcsó, átlagember számára is elérhető gyémántok, de vannak több milliós darabok is. Ez leginkább attól függ, hogy mennyire tiszta, illetve mekkora méretű gyémántról beszélünk, és persze a csiszolás módja sem mindegy. Gyémánt jegygyűrűk itt!

Színes drágakövek

Ha egy kicsit elindulunk a különlegesebb drágakövekfelé, ami kapásból eszünkbe jut, az a zafír, a rubin, a smaragd. Ezek a kövek is gyakran megtalálhatók ékszerekben, habár közel sem fordulnak elő olyan gyakorisággal, mint a gyémánt.

Leginkább a színük miatt jellegzetesek: a zafír kék, a rubin piros, a smaragd pedig zöld drágakőként van jelen a köztudatban. Éppen ezért nem is illenek akármihez, vagy akárkihez: a vásárláskor tisztában kell lennünk azzal, hogy fogjuk-e tudni viselni az ékszert. Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy a fém tulajdonképpen csak a foglalatot jelenti a kő körül: az ékszer középpontja egyértelműen a drágakő, ezért jól át kell gondolni, hogy mennyire illik hozzánk, illetve az öltözékünkhöz az adott darab.

Rubin, zafĂ­r Ă©s smaragd

A rubin a gyémánt után a második legkeményebb drágakő. Különböző árnyalatai vannak, bár mindegyik piros, lehet világosabb, sötétebb kicsit kékes, sárgás a beütésű. Igen ellenálló és kemény drágakő.

A zafír kék, legalábbis a többség így ismeri, de az igazság az, hogy a vörös kivételével minden drágakő minőségű, korond csoportba tartozó kő zafírnak számít.

A smaragd a természetben előforduló berill ásvány zöld változata. Természetesen itt sem egyforma zöldről beszélünk. A smaragd zöldje egy teljesen egyedi színárnyalat, amit pedig éppen smaragdzöldnek neveznek, ami lehet sötétebb vagy világosabb. Ritka a teljesen átlátszó, hibátlan smaragd. Minél sötétebb, annál értékesebb. A tökéletes átlátszóság, és szép szín együtt igen ritka, éppen ezért az ilyen kövek nagyon értékesek.

Karikagyűrű kedvező árakon, széles választékban itt!

HĂ­vjon!