Blog
Gyémántgyűrű BLOG

Az eljegyzési gyűrűt melyik ujjra húzzuk?

Persze, azt mindenki tudja, hogy a gyűrűsujjra, de vajon a jobbra vagy a balra? Csak semmi pánik, segítünk!


Csillogj, mint a gyémántMár az ókorban is a gyűrűsujj volt hivatott viselni az eljegyzési, majd később a karikagyűrűt, de nem mindig ugyanazon a kézen! Ugyan az egyes - kínai, egyiptomi, római és kereszténységhez kapcsolódó - elméletek különböznek abban a kérdésben, hogy miért épp ez az ujj lett a kiválasztott, de egyben mégis mind egyetértenek, mégpedig abban, hogy a negyedik ujj a párkapcsolatot szimbolizálja.

Az eljegyzési gyűrű ígéret, az örök szerelem ígérete és azé, hogy valaki tényleg a másikkal szeretné leélni a tovább életét és magasabb szintre szeretné emelni a kapcsolatát a párjával.

Jó, jó, de melyikre kerüljön?

Sokaktól hallottuk az eljegyzési gyűrű vásárlásakor, hogy hamarosan eljön a nagy pillanat, de hirtelen nem is tudják, melyik gyűrűsujjra kerüljön az ékszer.

Ilyenkor természetesen azonnal a segítségére sietünk a tanácstalan vőlegénynek és eláruljuk, hogy elsőre a bal kéz a befutó.

Legalábbis Magyarországon és Európában.

Az esküvő után nemcsak a feleség kap(hat) új nevet

Sok nő az esküvő után az eljegyzési gyűrűjét a karikagyűrű mellett viseli (a szertartáson ugyanis régi szokás átrakni a másikról), de épp ugyanannyian megtartják azt, hogy a bal kézen a jegygyűrűt, a jobbon a másikat hordja.

Egy szó, mint száz, a kézfogó során az eljegyzési gyűrűt gyorsan átkereszteljük, méghozzá kísérőgyűrűnek, ami kicsit fura annak fényében, hogy ezt az ékszert kapja egy nő először a házasságkötéssel kapcsolatban.

Eláruljuk azonban, hogy azért kapja az esküvő után a kísérőgyűrű nevet, mert mindig a karikagyűrű fölött viselendő, hogy mindentől megvédje az örök hűség szimbólumát.

Amerikában persze ez is más

A magyar és európai szokásokkal szemben az Amerikai Egyesült Államokban és más, angolszász országokban az esküvőn a jegygyűrűt is a menyasszony bal kezének gyűrűsujjára húzzák, egyenesen az eljegyzési gyűrű mellé és ott is marad a házasság végéig. Vagy, ameddig él a házaspár.

Tulajdonképpen fontos, hogy melyik kézre kerül az eljegyzési gyűrű?

Őszinték leszünk: NEM!

Igazából csak az számít, hogy két ember úgy dönt, hogy hivatalosan is megpecsételik szerelmüket. Az, hogy a lánykérés nagy pillanatában elfeledkezik valaki a régi szokásokról, vagy netán lányos (fiús) zavarában összekeveri a bal és a jobb oldalt és az első, keze ügyébe akadó gyűrűsujjra húzza fel az eljegyzési gyűrűt, egyáltalán nem számít.

És hogy mi legyen azokkal, akik fennhangon kritizálják, ha esetleg a másik kézen csillog a lánykérés szimbóluma? Nos, ha szűk körű esküvőre vágyik a jegyespár, máris megvan, kik azok, akik jó eséllyel nem kapnak majd meghívót!

Már persze akkor, ha csak ezen múlik.

A menyasszony is változtathat

Bár a bal kéz gyűrűsujja az eljegyzési gyűrű "hivatalos" helye, az, hogy melyik ujján viseli a menyasszony, csak tőle függ. Sokan azt szeretik, ha a domináns kézen csillog a gyémántgyűrű, legyen az a jobb, vagy épp a bal kéz.

Mások épp a gyűrű védelmében húzzák arra a kezükre, amit kevésbé használnak a mindennapos teendők során. Megint mások egyszerűen kényelmi szempontokat vesznek figyelembe az eljegyzési gyűrű viselésekor.

Az a fontos, hogy viselje minden menyasszony azon a kezén az eljegyzési gyűrűjét, amelyiken csak szeretné! Hiszen igazából csak a szerelem és a házasság számít!


< vissza a blogba

Időpont-egyeztetés