Amit az aranyrĂłl tudni Ă©rdemes | Blog

Amit az aranyról tudni érdemes (karikagyűrű, jegygyűrű, eljegyzési gyűrű)

Az arany a legelterjedtebb nemesfém ékszerek készítésére, ami leginkább annak köszönhető, hogy viszonylag könnyen megmunkálható. Régóta kialakult szokás, hogy aranyból készülnek az igazán minőségi ékszerek, természetesen a megfelelő drágakővel díszítve, ami egyértelműen az árukon is meglátszik, hiszen a minőséget meg kell fizetni ékszerek terén is. Az arany persze azért nem egyeduralkodó a piacon, de tény, hogy ha magas színvonalú ékszerekről van szó, akkor toronymagasan viszi a pálmát, ami az alapanyagot illeti.


arany Ma már leginkább csak elfogadjuk, hogy az ékszerek aranyból vannak, de nem igazán vagyunk tisztában vele, hogy miért éppen ez a fém hódított ennyire teret az ékszerkészítés világában. Pedig ennek természetesen megvan az oka!

Miért pont az arany?

Ahogy az előbb említettük, az arany egyik legfontosabb tulajdonsága, ami népszerűvé tette, az az, hogy amellett, hogy szép és csillogó, ami vonzza a tekinteteket, könnyen megmunkálható. Így különösebb nehézségek nélkül készíthető el belőle több különböző forma, az ékszerkészítésben pedig ez nagyon fontos, hiszen a tervezők egyre különlegesebb darabokat álmodnak meg, és fontos, hogy a készítők olyan fémmel dolgozzanak, amiből ezek meg is valósíthatók.

Az arany egy ilyen fém, ez az oka annak, hogy előszeretettel használják az ékszeriparban. Ha körülnézünk az ékszerek között, akkor láthatjuk, hogy nemcsak egyfajta arany van. Létezik fehérarany, sárga arany és vörös arany, ezeknek mind más a színük. Sőt, kategórián belül még az egyes ékszerek árnyalata is eltérő lehet attól függően, hogy hány százalékban tartalmaznak aranyat, és mennyi bennük az ötvözet.

Milyen színű lehet az arany?

Napjainkban a fehérarany a leginkább divatos az arany típusai közül. A fehérarany az ötvöző elemektől fehér, az előállításakor fehér színű fémekkel keverik. Erre a célra eredetileg nikkelt használtak, de mivel ennek erősen allergizáló hatása van, ma már elkerülik, és helyette ezüstöt, valamint palládiumot alkalmaznak a fehérarany előállításához. Tisztaságát ugyanúgy a karát adja meg, mint a hagyományos sárga arany esetében.

Miután előállították a fehéraranyat, az még nem az a jól ismert, ezüstre hasonlító, hideg, szürkés színt kapja, hanem sárgásfehér színű. A végleges színét akkor éri el, amikor bevonják ródiummal.

A közönséges sárga arany sem tiszta arany, ugyanis az nagyon puha, ezért muszáj ötvözni. Vörös rézzel és ezüsttel szokott készülni. Minél több aranyat tartalmaz az ötvözet, annál sötétebb a színe, és természetesen annál magasabb a karátszám is.

A vörös arany vörösréz ötvözet. Nagyon elegáns, de a másik két típushoz képest kevésbé elterjedt ? éppen ez adja talán a különlegességét.

Melyiket érdemes választani?

Tudni kell, hogy a fehérarany, illetve a vörös arany nem kevésbé értékes, mint a sárga. A különbségek leginkább csak esztétikai igényeket elégítenek ki, és egy kicsit sokszínűbbé teszik az ékszer készítésben rejlő lehetőségeket.

Ahogy említettük, a fehérarany igencsak népszerű mostanság, különösen a fiatalok körében, akik jobban szokták kedvelni a klasszikus sárga aranynál. De az is nagyon gyakori hogy az egyes fajtákat keverik egy ékszerem belül, nagyon egyedi, különleges, ugyanakkor elegáns ékszerek születhetnek így.

Bármilyen ékszer készülhet a három típus közül bármelyik anyagból, karkötők, nyakláncok, fülbevalók, gyűrűk, jegygyűrűk, eljegyzési gyűrűk egyaránt megtalálhatók mind a három színváltozatban, vagy, ahogy már említettük, ezek ötvözetében is. Mindegyik típusra igaz, hogy oda kell rájuk figyelni, és karban kell őket tartani ahhoz, hogy sokáig igazán szépek maradjanak. Egy jó ékszerész szinte újjá tudja varázsolni a már régóta meglévő ékszereinket is!

Karikagyűrű széles választékban kedvező árakon!HĂ­vjon!