A gyémántok osztályozása | Blog | Gyemantgyuru.hu

A gyémántok osztályozása

Egy gyémánt ékszer értékét nagymértékben meghatározza, hogy maga a benne lévő gyémánt mennyire értékes. A gyémántok ugyanis nagyon eltérőek lehetnek ezen a téren, ami azon is látszik, hogy vannak ékszerek, melyek már néhány tízezer forinttól elérhetők, míg mások milliós tételek - és laikusként nem is feltétlenül tudjuk megállapítani, hogy miben különböznek ennyire.


karikagyűrűPersze számít, hogy ki tervezte az adott ékszert, hiszen sok esetben az egyediség, illetve a tervező neve is megdobja az árat. Mégis, a gyémánt, amivel díszítik igen sokat hozzá tud tenni, ha éppen egy értékesebb darab.

Na de hogyan is döntik el, hogy melyik gyémánt értékes?

A gyémántok osztályozásánál alapvetően négy tényezőt vesznek figyelembe:

  • - SzĂ­n
  • - Tisztaság
  • - Csiszolás
  • - Karát sĂşly

Már korábban volt róla szó, hogy a gyémántok közül a színesek értékesebbek - minél ritkább színűt sikerült fellelni, annál inkább. A tisztaság magáért beszél: minél kevesebb benne a szennyeződés, annál tisztább a gyémánt. A súlyt karátban adják meg, nyilvánvalóan minél nagyobb súlyú egy gyémánt, annál értékesebb LEHET, amennyiben a többi tényező ezt nem befolyásolja negatívan. Önmagában a súly még nem határozza meg a kő értékét.

A csiszolás az, ami kihozza a drágakő valódi szépségét: azt a csillogást, amit olyan jól ismerünk az ékszerüzletek kirakataiból. A gyémántcsiszolás nagyon nehéz, nagyfokú tudást és precizitást igénylő munka, hihetetlen pontossággal kell végezni. Különböző eljárások léteznek rá, és a világ egyes pontjain eltérőek a prioritások, eltérő technikákat alkalmaznak. Van, ahol az az elsődleges, hogy a kőből minél több maradjon meg, van, ahol hajlandóak veszíteni belőle a szépség javára. A más csiszolásból adódó különbségeket laikusként, szabad szemmel nem lehet látni, de a szakértő szemek előtt ezek nem maradnak észrevétlenek.

A csiszolás már csak azért is kényes művelet, mert sok esetben dollármilliókat érő kövek vannak a gyémántcsiszolók kezei között, tehát igen nagy a felelősség. Egy szép csiszolással ugyanakkor még tovább lehet növelni az amúgy is értékes kő árát.

Jegygyűrű és Forevermark ékszerek széles választékban!HĂ­vjon!