A gyémánt és az örök szerelem titkai | Blog

A gyémánt és az örök szerelem titkai

Vágynál tetraéderes szerkezetben összeálló szénatomokra? Nem??? Esetleg szeretnél valami igazán szépet, értékeset, különlegeset viselni? Akkor át kell gondolnod az első kérdésre adott válaszod, különben nemet mondasz a gyémántra! .


gyémánt az örök szerelem Vágyunk rá, mégsem tudunk róla túl sokat. Pedig a világ legkeményebb, természetben előforduló ásványa rengeteg érdekes titkot rejt. .

A színtiszta szénből álló gyémántból évente mintegy 28.000 tonnát bányásznak. Korábban India volt a legfőbb lelőhelye, de ott már csak egyetlen bányában maradt belőle. Manapság Afrika déli részein bányásszák a legnagyobb mennyiségben. Ahhoz, hogy legyen egy szép, egykarátos gyémántunk, 250 tonna földet kell kibányászni. A gyémánt ráadásul méretének az 50 %-át elveszíti a csiszolás közben. .

Értéket sok minden befolyásolja. Az osztályba sorsolás a négy ?C" szerint történik, amely a következő: .

- Cut - vágás .
- Colour - szĂ­n
- Clarity - tisztaság
- Carat - karátszám.

A legkedveltebb csiszolási formák a kerek, szív, ovális, hegyes ovális, téglalap, négyzet és körte. A legnagyobb veszteség a szív alakú csiszolásnál következik be. Egy gyémántokkal foglalkozó ékszerész elmondása szerint, mielőtt kiválasztják a csiszolási formát, hosszasan tanulmányozzák az adott gyémántot. Keresik benne a hibákat és igyekeznek a természetes formához legközelebb álló, csupán a hibás részek lecsiszolásával járó formát választani. .

A leggyakoribb szín a fehér, a legritkább a fekete. Létezik ezen kívül sárga, rózsaszín, barna, zöld és kék színekben. Az úgynevezett zárványok, a kristályrácsba ékelődött anyagmaradványok okozzák az elszíneződést, a fekete színt a szénmaradványok. .

Tisztaságát az apró szénlerakódások, gyémántkristályok határozzák meg. Minél tisztább, annál értékesebb a gyémánt. A tisztaságát tízszeres nagyítóval ellenőrzik. .

Bár a gyémánt értékének megalapításánál számít a mérete is, a négy C együttesen adja meg az árát. .

A gyémánt olyannyira kemény, hogy csak gyémánttal lehet csiszolni. Különleges tulajdonsága, hogy átengedi a röntgen sugarakat, így könnyen meg lehet különböztetni a többi drágakőtől. .

Többezer év óta rajongunk érte és szoros, szerelemmel szőtt kapcsolatát mi sem jelzi jobban, minthogy az ókorban Cupido nyilának bevonatát látták benne, manapság pedig a gyémántgyűrű lett az eljegyzések leggyakoribb kelléke. A gyémánt szó jelentése legyőzhetetlen, elpusztíthatatlan. Ezért is viselik szívesen eljegyzési gyűrűk és jegygyűrűk díszeként, hiszen ezt a két jelzőt szeretnénk szerelmünkre is igaznak tudni. .

Sok mondás, kifejezés is utal a gyémánt különleges tulajdonságaira. Gondolhatunk valakire csiszolatlan gyémántként, de akad olyan megközelítés is, ami szerint valaki gyémánt lehetett volna, de szén maradt. .

Bár sajnos a gyémánttal ellentétben, a szerelem sok esetben nem elpusztíthatatlan, bízzunk benne, hogy a miénk az lesz. Akár viselünk gyémánt gyűrűt, akár nem. Ékszerészünk tapasztalata szerint sok gyémánt jegygyűrű végzi fülbevalóként, de mindannyian ismerünk párokat, akik hosszú évtizedeken átívelő szerelemben élnek, így bízzunk és higgyünk abban, hogy a mi szerelmünk olyan örök és értékes, mint a legszebb gyémánt.HĂ­vjon!