2021-ben megváltoztak a trendek

A tavalyi év nagyon sötét volt mindannyiunk számára. Akik pedig akkorra tervezték az eljegyzésüket vagy az esküvőjüket, azok vagy megtartották szerényebb körülmények között, vagy epekedve várták, hogy feloldják a korlátozásokat. Az idő pedig eljött.


Gyémánt ékszer trendek

Minden ugyanaz, másképp

Bár végre feloldották a legtöbb korlátozást, és reméljük ez tartós marad, és semmilyen akadály nem gördülhet az eljegyzést, vagy esküvőt tervezők elé, az elmúlt egy év rányomta bélyegét az ünnepeinkre is. A korábbi, óriási lakodalmak helyét átvették a csendesebb, meghittebb események.

Ennek persze több oka is lehet. Egyrészt sokan nem bíztak benne, hogy valóban mindenféle létszámmegkötés nélkül mondhatják ki a boldogító igent, így biztosra mentek, és inkább kisebb lakodalmat terveztek. Sokan pedig lehet, hogy átértékelték azt, hogy mi is igazán fontos a nagy napon.

Míg korábban jellemző volt, hogy úgymond semmi sem volt elég nagy, elég hangos és elég drága, addig idén a szolidabb, elegánsabb visszafogottság tükröződik vissza az esküvők megszervezésnél. A legfontosabb, hogy a legszűkebb családi és baráti kör jelen legyen, és nem az számít, hogy megmutassák, hogy milyen világra szóló lakodalmuk van, sokszor olyanoknak, akikkel életünk során csak néhányszor, vagy egyáltalán nem találkoztak.

A helyszín választásánál is előtérbe kerül a praktikum és a kényelem. Nem feltétlenül az otthontól távoli, luxushelyszínek kerültek előtérbe, inkább a mindenki számára könnyen megközelíthető, kisebb, családiasabb helyszínek a népszerűbbek. Persze ebben is benne van a félelem attól, hogy az utolsó percben le kell mondani, vagy hogy a korlátozások miatt valaki éppen a helyszín és a lakóhelye közötti nagy távolság miatt nem tud jelen lenni.

Hasonló a helyzet a szolgáltatásokkal. Bár a tánc és a zene továbbra is elmaradhatatlan, ha egy jó kis lagziról beszélünk, de az élő előadók helyét egyre inkább veszik át a DJ-k. Ők akár családtagok is lehetnek, bár ebben az esetben érdemes átgondolni, hogy az illető mennyire fogja majd tudni élvezni a rendezvényt, és megélni a fiatal pár örömét, ha egész este a jó hangulatról kell gondoskodnia.

A vőfélyek helyét is egyre inkább a ceremóniamesterek veszik át, akik jóval visszafogottabb szórakozást kínálnak a résztvevőknek, azonban valószínűleg jóval bensőségesebbet is.

Visszafogott stílus

Ez a visszafogott stílus nem csupán a rendezvény helyszínében és lebonyolításában jelent meg, hanem az ifjú pár megjelenésében is. A korábbi hatalmas, abroncsos menyasszonyi ruhák ideje úgy tűnik, lejárt. Sokan már nem kölcsönzőből bérlik ki a legújabb ruhakölteményeket, hanem az internetről rendelik. Persze ennek is megvan a hátulütője, hiszen a képernyőn gyönyörű ruha egyáltalán nem biztos, hogy a való életben is az.

Ha pedig szerencsénk van, és időben megérkezik, valóban olyan, mint a képen és még a menyasszonynak is ugyanúgy tetszik, mint amikor megrendelte, még egyáltalán nem biztos, hogy jól is áll neki. Így hát, ha valaki internetről rendeli meg a nagy napra a ruháját, érdemes időt hagyni az esetleges átalakításra, vagy B tervként körülnézni egy menyasszonyi ruha kölcsönzőben.

Sokszor a menyasszonyi ruhákat nem sok különbözteti meg egy fehér nyári ruhától, talán csak az anyaguk. A legtrendibb választások idén a selyem és a csipke, de mindez nagyon letisztult, egyszerű formában, és szigorúan abroncs nélkül.

A vőlegények dolga természetesen ebből a szempontból is sokkal egyszerűbb, hiszen az ő esetükben megmaradtak a hagyományos viseletek. Legyen szó egy szép öltönyről, esetleg szmokingról, vagy egy öltönynadrágról egy hozzá illő mellénnyel, a lényeg az elegancián van, és azon, hogy összehangban legyen a menyasszonnyal. Egy díszzsebkendő a menyasszonyi csokor színeiben, tökéletesen megteremti ezt az egyensúlyt, mind a vőlegény, mind a tanúk és az esküvő egyéb szereplőinek tekintetében.

A vőlegény, a férfi tanú, az örömapa, a koszorúslányok kísérői mind összhangba kerülhetnek, ha hasonló színű öltönyt vagy szmokingot viselnek, hozzá teljesen egyforma díszzsebkendővel és nyakkendővel.

A koszorúslány ruhák is leegyszerűsödtek. Már az ő esetükben sem divat az abroncsos ruha, a lényeg csupán az, hogy egyformában legyenek, és az semmi esetre se legyen fehér. A fehér ugyanis megmaradt a menyasszony színe. Ami nem változott, hogy fehérben, feketében és pirosban nem illik egyik hölgynek sem megjelenni az esküvőn. Viszont a menyasszony ez alól természetesen kivételt képez. Már csak abból a szempontból is, hogy egyre gyakrabban látni a menyasszonyokat színes, vagyis nem fehér menyasszonyi ruhában.

Nehéz eldönteni, hogy ez jó, vagy rossz újítás. A hagyományok szerint az ártatlanságot, az új élet kezdetét jelképező fehér ruha mindenki szemébe könnyeket tud csalni. Nem biztos, hogy egy mintás, vagy egy színes ruha ugyanilyen hatást tud kiváltani, hiszen a lényeg pontosan az volt, hogy a vőlegény még soha nem látta így megjelenni jövendőbeli feleségét. Hasonló a helyzet a fátyollal. Már nem divat a földig érő változat, sőt, egyre kevesebben viselik még a rövidebb változatokat is. A fejdíszek és tiarák vették át a helyüket.

A menyecske ruha sem piros már a legtöbb esetben. Sőt, nem is mindenki öltözik át éjfélkor, mivel a hagyományos menyasszonytánc is elmarad a legtöbb lakodalomban. Ha át is öltözik a menyasszony, akkor általában valamilyen kényelmes, de mégis, az esküvőhöz illő ruhát választ.

Lehet ez akár a menyasszonyi ruhának egy rövidebb verziója is. Sőt, vannak olyan ruhák, amelyek pár kapocs segítségével egy perc alatt alakíthatók át könnyedebb, táncolásra sokkal alkalmasabb viseletté. Hiszen, bár nagyon fontos, hogy hercegnőként jelenjünk meg, és annak is érezzük magunkat a nagy napon, azért lássuk be, egy fűzőben sem enni, sem mulatni nem igazán élvezetes. Így hát legalább olyan fontos megtalálni azt a ruhát, amiben a lakodalom nagy részében leszünk, mint magát a fő attrakciónak számító menyasszonyi ruhát.

A gyűrűdivat is visszatért a hagyományokhoz. A legtöbben kerülik a feltűnő, nagy, túldíszített darabokat, és megmaradnak a hagyományos, sárga arany, kő nélküli változatoknál, ha a jegygyűrűről van szó. Az eljegyzési gyűrű esetében is a legtöbben a hagyományos, egy gyémánttal díszített változatot választják ki szerelmük számára. Ez azért is praktikus, mert könnyű az esetleges méretváltoztatásokat megejteni anélkül, hogy az nyomot hagyna a gyűrűn.

Akárhogy is változnak a trendek, egyet soha nem szabad elfelejtenünk. Ez a nap a menyasszonyról és a vőlegényről szól. Nem a násznépről és nem a trendekről. Ha a menyasszony kislány kora óta egy hatalmas, abroncsos, hosszú uszályos ruháról álmodik, földig érő fátyollal, akkor nem szabad másban gondolkodnia. Ilyen nap jó esetben csupán egyszer fordul elő az életünkben, és az legyen olyan, amilyennek megálmodtuk. A lényeg úgyis az, hogy két ember egy életre összeköti egymással az életét.Hívjon!