A legkedveltebb jegygyűrű aranyból készült, sima kör. (Főleg az egészségügyben dolgozók körében száz százalékos az alkalmazása, mert könnyű tisztán tartani.)


Franciaországban, és francia nyelvű hagyományokkal rendelkező országokban elterjedt a három egymásba fonódó kör használata, amely a három alapvető keresztény értéket (hit, remény, szeretet) szimbolizálja.

Görögországban, és sok helyen Törökországban is gyakori az ún.: puzzle gyűrű választása, amely akár egy gyűrű is lehet (több egymásba font karikát mintázva), de lehet több vékonyabb, egymásba kulcsolt gyűrű.

A kelta stílusú jegygyűrű az USA-ban, Kanadában, és más angol nyelvű országokban elterjedt, miután ezeken a területeken számos embernek ír vagy skót gyökerei vannak. A kelta kereszt az egységet és a folytonosságot szimbolizálja.

Oroszországban a jegygyűrűt hagyományosan három egymásba érő rózsa szokta díszíteni, melyek vegyesen arany és fehérarany színezetet kapnak.

Más ékszerekhez hasonlóan természetesen a jegygyűrűkre is vannak némi befolyással a divatirányzatok, így például a görög mintás jegygyűrű is gyakran előfordul a mai esküvői szertartásokon.

A jegygyűrűbe vésett szövegeknek is van divatja. Míg korábban bölcsességeket, fogadalmakat, bibliai idézeteket vésettek a gyűrűbe a házasodók, ma dalszövegek, versek, sőt vicces sorok is előfordulnak. Az esküvő dátuma, vagy a férj és feleség neve is gyakran kerül a gyűrűbe.

Régen a férfi és női jegygyűrűk inkább csak méretükben különböztek, ma azonban divatos, hogy főbb jegyeiben hasonlít a két gyűrű, de apró eltérések vannak. A férfiak jegygyűrűje általában vastagabb, a nőké vékonyabb. A férfi gyűrű legtöbbször simább, egyszerűbb. A nűi díszesebb, található benne egy kis kő, vagy akár több is.

Pár éve látott napvilágot az a karikagyűrű újdonság, amely első ránézésre egy csapágyra emlékeztet. Valójában azonban a gyűrű belseje úgy van kidolgozva, hogy tulajdonosának bőrébe mintát (betűket) nyomjon ? általában a házastárs nevét.



Hívjon!