Rendhagyó jegygyűrűs esetek a filmekben

Számos ismert alkotásban kap fontos szerepet egy jegygyűrű vagy karikagyűrű, túl a szimbolikai jelentésen. Ezen előfordulások közül gyűjtöttünk össze néhányat ezúttal a filmvászonról.


A ma már klasszikusnak számító, "Álom luxuskivitelben" (Breakfast at Tiffany?s) című filmben egy gazdag férjről álmodozó fiatal lány vágyakozik nem csak egy drága karikagyűrűre, de sok-sok drága ékszerre is. Az 1961-ben készült, Oscar-díjas film első jelenetében Holly Golightly (Audrey Hepburn) hajnalban, estélyi ruhában érkezik meg a New York 5. sugárútján lévő Tiffany ékszerüzlet elé. Itt pár percre megáll, hogy megcsodálhassa a luxus ékszereket, miközben elfogyasztja reggeli péksüteményét és kávéját.

A lány életében folyamatosan jönnek-mennek a férfiak, hódolók, férjjelöltek, de az igazi szerelem még várat magára. Hamarosan azonban összebarátkozik új szomszédjával, Paul Varjak (George Peppard) tehetséges fiatal íróval. Míg a lányt folyamatosan körülveszik a férfiak, Paul egy férjes asszony szeretője, akit a lakberendezőjének mond. Ettől függetlenül a fiatalok egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és egy alkalommal együtt mennek a Tiffany ékszerüzletbe megünnepelni, hogy Paul egyik novelláját megvette egy újság. A férfi jegygyűrűt akar venni Holly-nak, aki nem engedi, hogy beváltsa az írásáért kapott csekket, és őrá költse. Mindössze 10 dollár készpénz van Paulnál, ami arra elég, hogy belegravíroztassák a monogramjukat egy olcsó gyűrűbe, amit korábban közösen találtak. Bár az ékszerüzletben nem szoktak idegen gyűrűbe vésni, ezúttal az eladó kivételt tesz a fiatalokkal. Ezután még számos bonyodalom következik, és természetesen csak a film végén találnak egymásra a szerelmesek. Az utolsó jelenetben a szakadó esőben ölelkeznek, miután Paul odaadta a lánynak a Tiffany-nál gravírozott eljegyzési gyűrűt.

Az "Egy ágyban az ellenséggel" (Sleeping with the Enemy) című amerikai pszicho?thrillerben a mániákus, brutális férjétől menekülő feleséget árulja le a nem elég gondosan eltűntetett jegygyűrűje. A film 1991-ben készült, és egy évvel később négy Oscar-díjra is jelölték. A főszereplő, Laura Burney (Julia Roberts) látszólag boldog házasságban él, mindene megvan, amire csak egy fiatal nő vágyhat: gazdag, jóképű férj, hatalmas tengerparti ház, harmonikus élet. Élete azonban csak látszólag tökéletes, a felszín alatt egy beteg kapcsolat rejlett. Férje, Martin (Patrick Bergin) valójában egy aberrált, birtoklási mániás őrült, aki betegesen féltékeny, rendszeresen veri, és rettegésben tartja feleségét. Egy hajókirándulás alkalmával Laura beleesik a viharosan hullámzó tengerbe, és bár holtteste nem kerül elő, megállapítják a halálát. Eközben a nézők tanúi lehetnek a feleség sikeres megmenekülésének, aki bár korábban iszonyodott a víztől, titokban megtanult úszni. Laura miután kijutott a partra, beoson a házba, átöltözik, és magához veszi az előzőleg összekészített és elrejtett holmiját. Mielőtt még elhagyja a házat, leveszi az ujjáról karikagyűrűjét, és beledobja a vécébe.

Álnéven egy másik városban kezd új életet, ahol összebarátkozik a szomszédjával. Ezalatt férje véletlenül megtudja, hogy Laura titokban úszóleckéket vett, és megtanult úszni. Otthon átkutatja halottnak hitt felesége holmijait, és a fürdőszobáját is. Végül a vécében megtalálja a karikagyűrűt, amit nem vitt le a víz. Magándetektívet fogad, és elkezdi mániákusan keresni a feleségét. Miután megtalálja, bosszút akar állni rajta is, és Laura új barátján is. A dulakodásból végül Martin kerül ki vesztesen, Laura többször mellbe lövi a saját pisztolyával. A filmet záró képsorokon a földön fekvő Martin látható, amin a kezéből lassan kigurul Laura karikagyűrűje.

Az "Álljon meg a nászmenet" (My Best Friend?s Wedding) című romantikus vígjátékban Julia Roberts ujjára szorul rá egy jegygyűrű, ami nem az övé. A történetben az Oscar-díjas színésznő a 27 éves Julianne Pottert alakítja, akinek régi barátja, Michael O?Neil váratlanul bejelenti, hogy megtalálta élete szerelmét, és nősülni készül. Julianne és Michael a főiskola alatt megbeszélték, hogy ha 28 éves korukig nem találják meg az igazit, akkor összeházasodnak. A lány csalódott az eljegyzés hírét hallva, és rádöbben, hogy mindig is szerelmes volt Michaelbe. Elhatározza, mindent megtesz, hogy meghiusítsa az esküvőt. Erre még több alkalma kínálkozik, amikor Kimberly, a menyasszony (Cameron Diaz) felkéri őt, hogy legyen a nyoszolyólánya.

A jegygyűrű először akkor kerül elő, amikor Michael váratlanul odaadja Julianne-nek, hogy vigyázzon rá, mert a férfi nem bízik saját tanújában (mert az túl fiatal). Aztán később, mikor Julianne egy gonosz trükkön ügyködik, hogy elválassza a szerelmeseket, előveszi, és hosszasan nézegeti a karikagyűrűt. Álmodozás közben ráhúzza az ujjára, majd hiába próbálja, nem tudja levenni. Nem sokkal később úgy tűnik, hogy a lány terve sikerült, és Michael le akarja mondani az esküvőt. Miután ezt közli Julianne-nel, megkérdezi tőle, hogy nála van-e még a jegygyűrű. A lány bevallja, hogy felpróbálta, és nem jön le az ujjáról. Michael úgy veszi le a kezéről a karikagyűrűt, hogy beveszi a szájába az ujját. A jegygyűrű később már nem kap fontos szerepet. Bár először úgy tűnik, hogy Julianne-nak sikerül megakadályoznia az esküvőt, végül bevallja minden mesterkedését, és segít kibékíteni Michaelt és Kimberly-t.



Hívjon!