Híres gyűrűk

Halászgyűrű: A pápa gyűrűje, mely a katolikus egyház és a pápa kapcsolatát jelképezi. A Szent Péter képével díszített aranygyűrű a pápa hivatali gyűrűje, és jegygyűrűje is egyben. Az írásos emlékek az első ilyen gyűrűt a XIII. században említik, akkor IV. Kelemen pápa viselte. A pápa halálakor a gyűrűt mindig összetörik, és újat készítenek. A gyűrűt minden pápa a beavatási szertartáskor kapja meg (saját neve van rajta, és a bal kézen viseli). A gyakorlat szerint a bíborosok, de más hívők is gyakran megcsókolják a gyűrűt, kifejezve ezzel tiszteletüket.


O gyűrűje: Az O története című híres erotikus regényből való motívum. A gyűrű a női főszereplő szexuális engedelmességének jelképe. A pornográf irodalom egyik alapműve 1954-ben jelent meg, szerzője a francia Anne Desclos Pauline Réage álnéven. Az írónő csak 40 évvel a mű megjelenése után fedte fel kilétét.

A Gyűrűk ura című regényben egy mágikus gyűrű a főszereplő. A XX. század egyik legjelentősebb irodalmi alkotása J.R.R. Tolkien nevéhez fűződik. A háromkötetes regény címei: A gyűrű szövetsége, A két torony és A király visszatér. A mű 1954-ben jelent meg, azóta több száz millió példányt adtak el belőle. 2001-ben kezdték megfilmesíteni, ami szintén óriási sikert hozott. A magyarországi fordítás különlegessége, hogy a későbbi köztársasági elnök, Göncz Árpád munkája. A mitikus regény, tündérmese középpontjában egy mágikus gyűrű áll, ennek birtoklásáért folyik jó és rossz harca. A gyűrű egy hobbit kezébe kerül, akinek a jó varázsló azt tanácsolja, hogy semmisítse meg. Az ékszer korábban Szauroné, a Sötét Úré volt, aki mindent megtesz, hogy visszakapja. Szauron, a főgonosz hozta létre az Egy Gyűrűt, amely a Hatalom Gyűrűinek Ura lett. Az Egy Gyűrű aranyszínű, ismeretlen anyagból készült. Kívül felirat olvasható rajta tengwar nyelven, ami csak magas hőmérsékleten jelenik meg. A szöveg a következő: "Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen." Ez a gyűrű gyakorlatilag sérthetetlen, és uralkodni tud tulajdonosa, őrzője akaratán.



Hívjon!