Blog
Gyémántgyűrű BLOG

A gyűrűviselés története, divatjaA kezdetek

A legrégibb ékszerek nyomait elemezve úgy tűnik, a nyakláncok, karkötők megelőzték a karikagyűrűk megjelenését. Kagylókból, gyöngyökből és mamut csontból is készítettek ékszert már több ezer évvel ezelőtt. Az első rézből készült ékszer körülbelül hétezer évvel ezelőtt készülhetett.

Az ősi Egyiptomban már 3-5000 évvel ezelőtt szervezetten készítették, és rendszeresen viselték a láncokat, karpereceket, gyűrűket, fülbevalókat, továbbá kereskedtek is velük. A kedvenc darabok tulajdonosukkal együtt a sírba szálltak. Aranyat és ezüstöt használtak, és bár hozzáfértek drágakövekhez, a természetes színeknél jobban kedvelték a mesterséges színezést, ezáltal az üvegékszereket. A színeknek egyébként külön jelentésük volt. A gyűrűk sokszor nagy méretűek voltak, és embereket is ábrázoltak rajtuk a hieroglifák mellett.

Fejdíszektől a kitűzőkig számos lelet bizonyítja, hogy körülbelül 4000 évvel ezelőtt már használtak Mezopotámiában aranyat, ezüstöt és féldrágaköveket. Ékszereiknél, köztük természetesen a gyűrűk esetében is kedvelték a színes köveket, és a legnépszerűbb minták a levelek, spirálok, kúpok és szőlőfürtök voltak. A gyűrűk legtöbbje pecsétgyűrű volt, de egyszerű köves gyűrűket nem csak nők és férfiak, hanem gyerekek is viseltek.

A görögök 1400 évvel Krisztus előtt kezdték használni ékszereiknél az aranyat és a drágaköveket, bár kagylókat és állati csontokat korábban is alkalmaztak. Érdekes, hogy a kevésbé díszes ékszereket kedvelték, egyszerűbb designnal és kidolgozással. Ritkán használták azokat, és főleg nők viselték gazdagságuk, szociális státusuk és szépségük hangsúlyozására. A gyűrűkön is a jellegzetes „Evil Eye” minta, a legjellemzőbb (szem motívum, amely megóv a gonosztól).

A római leletek között leggyakrabban előforduló ékszer a bross, amelyet a ruhák összefogására használtak. Szintén római jellegzetesség, hogy nagyobb medálokat készítettek, melyekbe parfümöt töltöttek. Míg a nők rengeteg ékszert viseltek, a férfiak csak egy gyűrűt. De voltak olyan férfiak, akik minden ujjukon hordtak gyűrűt. A nők és a férfiak is vésett köves gyűrűt viseltek, amit pecsétgyűrűként, dokumentumok azonosításra használtak.
< Gyémántgyűrű főoldal

További érdekességek jegygyűrű és eljegyzési gyűrű témában:Valentin nap

Van, aki odavan érte, egész évben erre vár és van, akit a hideg ráz tőle. Megosztó ünnep. Talán azért, mert itthon nem volt hagyománya. Nemrég kezdtünk még csak ismerkedni vele. Akár kedveljük, akár nem, elkerülni egészen biztosan nem tudjuk. Mert hogy ilyenkor még a csapból is ez folyik. Hogy ez jó, vagy sem? Annak, aki épp egyedül van, egészen biztos nem ez a kedvenc napja. De miért ne használnánk ki a hétköznapok között minden adandó alkalmat az ünneplésre, szeretetünk, szerelmünk kifejezésére.

Tovább >>

Karnevál

Lassan vége a télnek, de még előttünk van az egyik legvidámabb része, a Farsang. Ilyenkor az óvodai és iskolai ünnepségek mellett részt vehetünk farsangi bálokon, vagy saját magunk által szervezett jelmezes bulikat is tarthatunk.

Tovább >>

Varázslatos téli esküvő

Ha olyan szerencsés vagy, hogy Karácsonykor életed Szerelme megkérte a kezed, akkor a hatalmas öröm mellett hamarosan megkezdődnek az esküvőszervezéssel járó nehéz, ámde szívet melengető feladatok. Ha várni szeretnétek addig, amíg melegebbre fordul az idő és nyári ceremóniát terveztek, van még egy pillanatnyi időd, ám ha szeretnéd felgyorsítani az eseményeket és az idei januári, vagy februári, téli esküvőben gondolkodtok, akkor itt az ideje belevágni a szervezésbe!

Tovább >>

Új év, új élet

Bár nagyon vártuk és sokat készültünk rá, sajnos a Karácsony és a Szilveszter is elmúlt már. De itt az új év, új reményekkel és lehetőségekkel! Ugye Te is minden évben megfogadod, hogy a következő évben nem fogadsz meg semmit? De az új év az új kezdetet is jelenti számunkra, így hát bocsánatos bűn, ha nem bírjuk kihagyni, hogy újévi fogadalmakat tegyünk.

Tovább >>

Szilveszteri durranás

A Karácsony a családé, a csendes együttléteké, a visszafogott, ámde gyönyörű ékszereké. De a Szilveszter a buliról, a csillogásról, a hatalmas durranásokról szól! Amikor azokat a darabokat is felveheted, amiket eddig még soha nem mertél.

Tovább >>
<< vissza blogba

Időpont-egyeztetés