Az eljegyzési gyűrű

Nyugati szokás az eljegyzési gyűrű, amit hölgyek viselnek, jelezvén, hogy jegyben járnak. Néhány országban (például az USA-ban és az Egyesült Királyságban) a nők a bal kezük gyűrűs ujján hordják, míg például Lengyelországban és Ukrajnában a jobb kézen.


Általában a férfi akkor ajándékozza választottjának, mikor megkéri a kezét. A jegygyűrű jelképe a férfi házassági szándékának, és a no beleegyezésének. Hasonló szokás az ún.: hűség gyűrű, amit a no az eljegyzéskor vásárol a férfinak. Ez a szokás az USA-ból és Kanadából ismert, bár elég ritka. Egyiptomban, Brazíliában és az európai országokban a férfiak és a nők is viselnek eljegyzési gyűrűt, leggyakrabban a későbbi jegygyűrűt, vagy legalábbis ugyanolyan stílusút, formájút. Spanyolországban míg a nők gyűrűt, a férfiak általában karórát kapnak a választott nőtől eljegyzési ajándékként.

Magyarországon a jegygyűrű elődje a jegykendő volt. Bár a vőlegény gyakran adott ajándékba gyűrűt kedvesének, a menyasszony cserébe jegykendőt adott. Ez egy négyzet alakú kis kendő, amit a férfi a nadrágjában, zsebében, vállára tűzve hordott az esküvő napjáig. A szertartáson aztán ezt kötötték a menyecske fejére.

Jogi jelentőség

Amerikában az eljegyzési gyűrűt megkülönböztetik más gyűrűajándéktól. Így például egy Valentin napra kapott gyűrűt megtarthat a hölgy egy esetleges szakítás esetén, de a jegygyűrűt nem. Általában azonban az a szokás szokott érvényesülni, hogy ha a férfi miatt szakad meg a kapcsolat, akkor a no megtartja az eljegyzési gyűrűt. Míg akkor, ha a no gondolja meg magát, illik visszaadnia a férfitől kapott ékszert.

Ausztráliában egy férfi beperelte volt menyasszonyát, mert a no annak ellenére dobta a szemétbe a jegygyűrűt szakításuk után, hogy a férfi azt ajánlotta neki, tartsa meg. A bíróság a jegygyűrű értékének megfizetésére kötelezte a nűt (átszámítva közel 2,3 millió forint). A döntésben az is szerepet játszhatott, hogy a férfi valószínűleg meg akarta menteni a kapcsolatot, amikor a jegygyűrű megtartását ajánlotta a párjának.

Karikagyűrű - Esküvői szertartások

A gyűrűk felhúzása, kicserélése nem minden esküvői szertartásnak képezi részét. A Keleti Ortodox és a Keleti Katolikus hívők az eljegyzési szertartáson cserélnek gyűrűt. Hagyományaik szerint a vőlegény gyűrűje aranyból, míg a menyasszonyé ezüstből készül. Természetesen mindkét jegygyűrű szenteltvízzel felszentelt a plébános által.

Magyarországon és Görögországban egyforma, általában díszítés nélküli jegygyűrűt vesznek a házasodók, amit az esküvői szertartás előtt a bal kézen, utána jobb kézen hordanak.

Angliában a vőfélynek (azaz a vőlegény tanújának) a feladata a jegygyűrű őrzése, majd a ceremónia alatt a megfelelő pillanatban azok átadása. Néha a házasodókhoz közel álló gyerek feladata a gyűrűk őrzése, aki párnán nyújtja át az ékszereket a párnak.

Egyes országokban létezik külön eljegyzési és esküvői gyűrű, ezek viselése több lehetőséget is felvet. általában az eljegyzési gyűrű marad a bal kézen, a jegygyűrű kerül a jobb kézre. Néha az eljegyzési gyűrűt felváltja az esküvői, és előbbi feledésbe merül. De arra is van példa, mikor a két gyűrűt egymás mellett viseli tulajdonosa.



Hívjon!